Panele podłogowe do kuchni

Panele podłogowe do kuchni

Jeszcze do niedawna na kuchennej podłodze umieszczało się w zasadzie tylko płytki ceramiczne. Jednak nie dają one efektu przytulności i są zimne. Okazuje się jednak, że można użyć paneli podłogowych do kuchni. Dzięki walorom estetycznym i praktycznym są one montowane z powodzeniem. Jakie modele paneli warto wybrać podczas urządzania lub remontowania kuchni? Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania? Skąd bierze się popularność paneli w kuchni?

Panele w kuchni – za i przeciw

Niech się nikomu nie wydaje, że ta opcja posiada jedynie plusy, a pozbawiona jest wad. Przed zdecydowaniem się na nią należy przeanalizować wszystkie „za” i „przeciw”, by nie okazało się, że w naszym indywidualnym przypadku panele w kuchni raczej nie zdadzą egzaminu.

Zalety paneli w kuchni:

  • ciekawy wygląd
  • możliwość uzyskania efektu przytulności przestrzeni
  • ciągłość aranżacyjna pomieszczeń (kiedy w pomieszczeniu sąsiadującym z kuchnią mamy na podłodze panele, warto zainstalować je i w tym wnętrzu)
  • łatwość montażu
  • przystępna cena
  • przyjemność chodzenia (także boso)
  • efektowny wygląd

Wady paneli w przestrzeni kuchennej:

  • możliwość zalania
  • konieczność wyboru modeli solidnych, o dość wysokiej klasie ścieralności
  • w czystości łatwiej jest utrzymać płytki podłogowe niż panele
  • należy wybierać te droższe modele, tanie nie posłużą długo w tym raczej wymagającym wnętrzu

Jak panele podłogowe zniosą specyficzne warunki w kuchni?

Jeszcze do niedawna panele kuchenne wykorzystywane były głównie w tych przestrzeniach, w których nie mamy do czynienia z wodą i często zmieniającą się temperaturą powietrza oraz jego wilgotnością. Dzisiaj jednak producenci przygotowują dla kupujących egzemplarze trwałe i wytrzymałe, takie, którym nawet specyficzne kuchenne warunki nie są straszne. To w dużym stopniu pozwala wybierać spośród klasycznych płytek oraz właśnie paneli podłogowych – i często właśnie na tą drugą opcję klienci decydują się ostatecznie.

Drewniane czy laminowane, jakie panele sprawdzą się w kuchni?

Na rynku mamy do czynienia z dwoma głównymi rodzajami paneli podłogowych (panele winylowe uchodzą za mało popularne, wręcz niszowe). Zwykle wybiera się drewniane albo laminowane egzemplarze. Które z nich w przestrzeni kuchennej sprawdzą się lepiej?

Jeżeli chodzi o modele drewniane, składają się one z trzech zasadniczych części. Na wierzchu mamy wysokogatunkowe drewno, w środku znajdziemy natomiast cienkie listewki, zaś na spodzie drewnianą okleinę albo drewno nieco gorszej jakości niż w warstwie górnej (bo i nie ma potrzeby używać tego lepszego na spodzie). Czy sprawdzą się one w dość specyficznej kuchennej przestrzeni? Jeśli są wykonane z odpowiedniego drewna i zabezpieczone preparatem o podłóg drewnianych, to można je zastosować w kuchni. Producenci tych modeli udzielają na nie niekiedy aż trzydziestu lat gwarancji, poza tym można je z powodzeniem odnawiać, jeśli przyjdzie taka potrzeba. Są one dobrym rozwiązaniem dla tych osób, które mają stosunkowo wysoki budżet przeznaczony na ten cel.

Jeśli mowa o modelach laminowanych, tutaj mamy do czynienia z trzema zasadniczymi warstwami. Na wierzchu mamy laminowany papier (potrafiący do złudzenia przypominać naturalne materiały wykończeniowe). Rdzeniem jest płyta wiórowa albo ewentualnie płyta MDF lub HDF. Na dole stosuje się natomiast melaminę, kora słynie z tego, że zabezpiecza bardzo skutecznie przed wilgocią.

Woda i wilgoć to największe zagrożenia dla paneli w kuchni, przez co mogą się wybrzuszać i zniszczyć. Można jednak kupić panele o podwyższonej odporności na wodę i wilgoć, są one oznaczone przez producentów różnymi nazwami, takimi jak Aqua-resistant, Aqua+ czy Aqua-stop. Warto kupić do kuchni panele z takimi dodatkowymi zabezpieczeniami, jednak trzeba pamiętać, że nie da się w 100% zabezpieczyć paneli przed wodą, szczególnie gdy dochodzi do jej wylania w dużej ilości.

Jakie panele wybrać do przestrzeni kuchennych?

Warto pamiętać o tym, że dostępne na polskim rynku panele mają różne klasy ścieralności, jak również różne klasy użyteczności. Które z nich okażą się być najlepszym rozwiązaniem? Które będą trwałe, wytrzymałe i solidne i przetrwają bez szwanku przez wiele lat?

Jeżeli mowa o klasie ścieralności, najlepszą opcją byłoby wybranie modelu oznaczonego minimum jako „AC3”. Te o niższych oznaczeniach mogłyby nie sprawdzić się w tym specyficznym, dość często użytkowanym codziennie wnętrzu. Jeśli natomiast chodzi o klasę użyteczności, najlepszym rozwiązaniem byłoby zakupienie modelu oznaczonego jako „23”. Mamy wtedy do czynienia z przestrzenią o charakterze mieszkalnym, ale taką, w której natężenie ruchu trzeba określić jako duże. Warto wiedzieć, że przy określaniu klasy użyteczności stosuje się siedem charakterystycznych kryteriów, poddając konkretny egzemplarz siedmiu testom:

  • żar z papierosa
  • ścieranie
  • uderzenia
  • zaplamienie
  • ruch nogi mebla
  • przesuwanie fotela
  • przyrost grubości po spęcznieniu

Jakie inne kryteria powinniśmy wziąć pod uwagę podczas wybierania kuchennych paneli? Na pewno liczy się tutaj twardość drewna. Koniecznie pamiętajmy także o antypoślizgowości modelu, który bierzemy pod uwagę. W kuchni niełatwo o rozlanie jakiegoś płynu (zwłaszcza wtedy, kiedy dom zamieszkują także małe dzieci). Aby więc zagwarantować sobie bezpieczeństwo na co dzień, postarajmy się o to, by nasze panele wykazywały się antypoślizgowością.

Warto wziąć także pod uwagę fakt, że jeśli chcemy, by nasza przestrzeń domu czy mieszania została optycznie powiększona, powinniśmy zastosować dokładnie takie same panele w kuchni, jak i w pozostałych wnętrzach z nią sąsiadujących. Wspomniana już w tekście odporność na wilgoć to także jedna z kluczowych kwestii, kiedy w grę wchodzą panele przeznaczone do kuchennej przestrzeni.

Same panele czy w połączeniu z płytkami?

Polacy coraz częściej zdobywają się na odwagę, montując na całej powierzchni kuchennej podłogi właśnie panele. Jak już wspominaliśmy, można kupić wytrzymałe i trwałe egzemplarze przeznaczone do tego typu wnętrz. Poza tym taka opcja po prostu bardzo dobrze wygląda, więc wszyscy, którzy chcą się na taką jednolitość aranżacyjną zdecydować, jak najbardziej mogą to zrobić.

Nie zapominajmy jednak o osobach, które w obawie o zniszczenie podłogi, stosują płytki przy zlewie, zmywarce i kuchence, natomiast w dalszej części kuchennej podłogowe panele. Pamiętać trzeba wtedy o tym, żeby wybrać modele dobrze się z sobą komponujące i odpowiednio je z sobą połączyć. I tutaj można sobie pozwolić na różne rozwiązania. Niektórzy stosują równoległe dwa pasy jednego i drugiego materiału, inni natomiast zdobywają się na nieco więcej fantazji, tworząc nieregularne kształty i nietypowe połączenia.

A co z kolorystyką kuchennej podłogi z paneli? Jeśli postawimy na jasne barwy, zapewnimy sobie sporą dawkę przytulności. Jeżeli natomiast naszym wyborem padną ciemne panele podłogowe do kuchni, może ona być pomieszczeniem bardziej eleganckim.

Estetyka też się liczy

Jeśli mowa o poszukiwaniu idealnych paneli podłogowych do kuchennej przestrzeni, prócz walorów typowo praktycznych trzeba wziąć pod uwagę także estetyczne. Zawsze podłoga musi współgrać z resztą pomieszczenia (zarówno meblami, jak i kolorem ścian oraz dodatkami), dopiero wtedy kuchnia stanie się piękną, skończoną całością, w której miło się przebywa.

Na szczęście producenci zapewniają nam dzisiaj całe mnóstwo ciekawych rozwiązań, spośród których kupujący może wybrać coś interesującego.

Autor
Lubię Dom